GALERİ
Ä°STANBUL HEPÄ°MÄ°ZÄ°N!

Yerel seçimler katılımcı demokrasi için dönüm noktası olabilir.

Yerel seçimler, demokratik yöntemleri ilke edinen, çevreci, korumacı ve katılımcı bir Ä°stanbul yönetimi beklentilerinin karşılanması için dönüm noktası olabilir.

Bu nedenle aşağıdaki sorulara

“EVET” DEMEYENE “EVET” DEMEYELÄ°M!

Ä°stanbul’u yönetmeye aday olanlara soruyoruz:

1.              Adayı olduÄŸunuz kentin yönetiminde gerçek anlamda söz ve sorumluluk sahibi olabilecek misiniz? Bunun için gereken anayasal ve yasal düzenlemeleri hayata geçirmek için çalışacak mısınız?

2.              Yerel yönetim sorumlusu olarak, sizin yerinize siyasi otoritenin ve merkezi yönetim organlarının karar vermesini önlemek üzere gereken yönetsel ve hukuki mücadeleyi vermeye hazır mısınız?

3.              Ulusal ölçekteki projelerde merkezi yönetimi yerel yönetiminizle iÅŸbirliÄŸi yapmaya ve birlikte çalışmaya ikna edebilecek misiniz ve bu temel prensibin anayasal teminata kavuÅŸturulmasına katkı saÄŸlayabilecek misiniz?

4.              YaÅŸayanların ÅŸehirle ilgili her türlü karara katılımını saÄŸlayacak mısınız ve iletiÅŸim, paylaÅŸma, bilgiye eriÅŸim, müzakere etme, ÅŸeffaflık ve denetim mekanizmalarını çalıştıracak mısınız?

5.              Ä°stanbul Çevre Düzeni Planı’nda yer almadığı halde uygulanmakta olan tüm projelerin, yeniden ele alınmasını saÄŸlayacak mısınız?

6.              Ä°stanbul Çevre Düzeni Planı'nın beÅŸ yılda bir, STK'ların, uzmanların ve üniversitelerin de yer aldığı katılımcı bir süreçle güncellenmesine ve alınacak kararlara uyulmasına özen gösterecek misiniz?

7.              Kentsel dönüÅŸüm ve yenileme projelerinin, halkın kararlara katılımıyla gerçekleÅŸtirilmesini, tarihi, sosyal, kültürel ve peyzaj dokusu korunarak kimsenin yerinden edilmeden uygulanmasını saÄŸlayacak mısınız? Barınma hakkının gereÄŸi olan sosyal politikaları geliÅŸtirecek misiniz?

8.              Ä°stanbul’un bugününü ve geleceÄŸini yakından ilgilendiren Kuzey Ormanları gibi yaÅŸamsal varlıkların, su havzalarının ve tarım alanlarının tahrip edilmesine engel olacak mısınız?

9.              Orman, kıyı, park, meydan gibi kamusal alanların piyasa mantığı ile dönüÅŸtürülmesine, özelleÅŸtirmesine ve yapılaÅŸmaya açılmasına karşı  çözümler üretecek misiniz?

10.          Denizlerin doldurularak kıyıların ekolojik yapısının bozulmasını önleyecek misiniz?

11.          Ä°ÅŸlevini yitirmiÅŸ ya da askeri alanlar gibi iÅŸlev deÄŸiÅŸikliÄŸine uÄŸrayacak kamusal alanlara sosyal ve kültürel iÅŸlevler kazandırmaya ve bu alanları kentlilerin ortak kullanımına açmaya çalışacak mısınız?

12.          Uluslararası anlaÅŸmalarla koruma altına alınan tarihi yarımada ile, tersaneler, garlar, okullar, hastaneler, depolar, kutsal ve endüstriyel yapılar gibi ÅŸehre mal olmuÅŸ tüm tarihi deÄŸerlerin ve ortak alanların korunarak halkın kullanımına sunulmasına öncelik tanıyacak mısınız?

13.          Çalışmalarınızın ÅŸeffaflık içinde sivil toplum tarafından izlenmesine imkan tanıyacak mısınız?

“EVET” DEMEYENE BÄ°Z DE “EVET” DEMÄ°YORUZ! 

Ä°STANBUL HEPÄ°MÄ°ZÄ°N! 

ÖNERÄ°LERÄ°MÄ°Z 

1.              Kentlilerin sosyal yaÅŸam, kültür-sanat ve ortak alanlar konusunda önereceÄŸi projeleri destekleyen, yerel ve uluslararası deneyimlerin paylaşımını saÄŸlayacak bir iletiÅŸim ortamı oluÅŸturan, çeÅŸitli yöntemlerle yaratıcılığı teÅŸvik eden  belediye fonlarıyla desteklenen bağımsız yapılar  kurulması.

2.              Kentle ilgili karar alma süreçlerinde, katılım mekanizmalarının düzenlenmesi, ‘askıya çıkarma’ iÅŸlemlerinin gerçek bilgilendirme ve müzakere süreci olarak iÅŸletilmesi, katılım sonuçlarının kararlara yansıtılması, imar planı deÄŸiÅŸikliklerinin, mahalle düzeyinde temsilcilerle yapılandırılacak kent konseylerinin katılımıyla karara baÄŸlanması.

3.              Kültürel ve doÄŸal mirası etkileyen her türlü yatırımın stratejik çevresel ve sosyal etki deÄŸerlendirmesinin, bağımsız uzmanlık desteÄŸiyle kamuoyuyla paylaşılması ve sonuçlarının uygulanması.

4.              Kamu mülklerinin özelleÅŸtirilmeksizin kamusal hizmet alanları haline getirilmesi ve kültür-sanat kaynağı olarak deÄŸerlendirilmesi.

5.              Afet riskine karşı kentlilerin sürekli olarak eÄŸitilip bilinçlendirilmesi, afete baÄŸlı risklerin en aza indirilmesine yönelik acil eylem planları oluÅŸturulması, düzenli kontrol ve denetimlerin saÄŸlanması. 

TEKRARLIYORUZ...

SORULARIMIZA VE ÖNERÄ°LERÄ°MÄ°ZE

"EVET" DEMEYENE "EVET" DEMEYECEĞİZ!

ÇÜNKÜ:

Ä°stanbul, doÄŸası, tarihi, sosyo-kültürel yapısı ve tüm deÄŸerleriyle insanlığa adanmış büyük bir armaÄŸandır. Ä°stanbul’u hem bugün yaÅŸayanlar hem de gelecek kuÅŸaklar için korumak önceliÄŸimiz olmalıdır. Ä°stanbul ancak, kentleÅŸme ve geliÅŸme dinamikleri iyi yönetildiÄŸi takdirde saÄŸlıklı ve üretken bir çevreye, korunan doÄŸal, kültürel ve tarihi deÄŸerlere, çokkültürlülüÄŸü ve çeÅŸitliliÄŸi besleyen zengin bir kent ortamına ve yükselen yaÅŸam standartlarına sahip, örnek bir kent olur.

 



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim